Някои екипи работят на принципа на оркестъра и диригентът се грижи за хармонията. Други  работят като джаз бенд и всеки от бенда поема функцията на лидер. И двете групи музиканти си имат своите ноти и избират в каква гама ще свирят. В бизнеса нотите са принципите на работа – културата на екипа.

Какво се случва, ако някой свири фалшиво?

Два примера от моя опит.

  1. Екип 1 и Пешо 1

Пешо 1 беше при нас от няколко месеца и още се учеше. Дойде на семинар близо до Пирдоп като мой асистент. Когато слязох на вечерята, той вече беше видимо доста пийнал и обект на закачки от клиентите по повод на това как ще ги обучава на другия ден. Моята забележка не промени нещата. Излязох. Свързах се с колегите в София. Казаха ми да не се връщам на вечеря, защото няма да се сдържа, ще го разкъсам и всички ще се изложим пред клиента. След малко ми се обадиха. Всички имаха обучения, но една колежка беше приключила своето тази вечер и бе готова да дойде и да замести Пешо 1. Запалих колата, взех я от София, поспахме няколко часа и на сутринта продължихме семинара. Пешо 1 се появи час след началото на семинара. Казахме му да се прибира.

Когато отидох в офиса след семинара Пешо 1 вече го нямаше. Когато се върнал, колегите му казали, че не работим така и че го уволняват. Екипът го беше уволнил без да има формални правомощия, без да сме обсъждали, но и без никой да има колебание как да постъпим. Пешо 1 свири фалшиво и бендът  го гони.

  1. Екип 2 и Пешо 2

Екип 2 е друг и новосформиран, част от корпорация. Пешо 2 също е от няколко месеца и се учи, декларира огромна отдаденост. Иван, Пешо 2 и аз заминаваме за централна България, имаме стотина души група, сложен проект с доста подготовка, в която Пешо 2 не участва (е, още се учи). Уточняваме организацията и Пешо 2 казва, че ще дойде със съпругата си, ще остане ден повече и от там ще пътуват при приятели. Настоява клиентът да плати още една нощувка, двойната стая, както и транспортните разходи. Аз отговарям, че не е редно, но той казва, че е говорил с клиента и няма никакъв проблем, разбрал се е. Друг от екипа не реагира и аз реших „да не се заяждам“. Реших, че може би неправилно тълкувам и замълчах. Кога ли бях станала толкова „корпоративно любезна“? Пешо 2 идва късно преди семинара. Води своята част и не участва в анализа и подготовката за втория ден. Ангажиран е със съпругата си, води я на вечеря с клиентите. Не продължава с нас следващите етапи на проекта.

След няколко месеца естествено отпада от екипа ни. Но и нанася сериозни щети на всички. Прави го осъзнато, в свой личен интерес и в противоречие с принципите ни – нотите, по които свирим. Обсъждаме проблемите, които ни създаде. Иван казва: „Аз още от онзи случай разбрах, че не е един от нас. Падна ми в очите и не ми се работеше с него.“  Когато попитах защо тогава не е реагирал, отговори: „А де. Не знам защо. Трябваше.“ Пешо 2 свири фалшиво, но никой от нас не реагира.

И в двата екипа принципът беше: ако правим нещо, го правим на 110%. Екип 1 не търпи свирещите фалшиво и действа. Екип 2 чува, но не реагира и всички платихме щетите.

Ако някой свири фалшиво, всеки музикант чува. И в оркестъра, и в бенда. Забелязва и публиката. Аплодисментите или освиркванията, дори и само мислени, са за всеки музикант.  Вие какво правите, ако някой свири фалшиво?

Личният акселератор Формирайте проактивно културата и средата ще ви помогне да свирите в хармония. http://accelerators4leaders.bg/culture-personal/

Регистрирайте се за участие в:

Диляна Дочева

Абонирайте се

Абонирайте се

за нашите публикации и информация за предстоящи събития

Група

Вие се абонирахте успешно