Диляна: 89% от изследвани от Харвард фирми смятат, че имат или искат да имат т.нар. култура „Резултати“, т.е фокусирана върху цели и постижения. Същото показват и нашите наблюдения на клиентите ни, но мислиш ли, че е валидно за фирмите в България като цяло?

Венци: Мисля, че бизнесът в България не се различава от този в другите страни. Основната цел е фирмите да постигат високи резултати и да държат високо ниво на конкурентно предимство, защото да бъдат изместени струва скъпо. Винаги съм приятно изненадан, когато в магазин, в хотел, в някоя нова фирма видя култура „Резултати“ , но най-много ми харесва, когато хората са отдадени и вярват в това, което правят. Иска ми се култура „Резултати“ да е водеща в държавните институции и вярвам, че това е възможно.

Диляна: Хората, които постигат резултати, продуктивните хора страдат в култура на непродуктивност. Много често чуваме въпроса: „Как да се фокусирам върху значимите неща, когато шефът ми се появява със спешна задача и ме разфокусира?“ Всички искат резултати, но я няма операционната система – културата на продуктивност.

Венци: За съжаление често наблюдаван феномен – в началото на годината с прекия си ръководител се разбирате за годишните цели, но всяка седмица той дава нови и нови по-приоритетни задачи, които изместват важните, защото са спешни. В края на годината основните цели не са постигнати, хората са изтощени и неудовлетворени. Когато общувам с хора, попаднали в тази клопка, винаги ги съветвам да не се страхуват да кажат „Не“ на спешната задача и да предложат алтернатива – друго време, в което да я свършат, друг колега или външен доставчик.

Диляна: Има една хубава мисъл – че „Не.“ е цяло изречение. Един ръководител не винаги знае върху какво работи негов сътрудник. Ръководителите също си имат спешни задачи и не трябва да се очаква само от тях да се грижат за продуктивността на фирмата.

Венци: Ако в една компания няма култура на продуктивност, то всеки служител би могъл да започне да гради такава, задавайки например този въпрос на шефа си: „Това наистина ли е важно да се свърши в този момент?“ . Процесът по изграждане на култура на продуктивност отнема време и ресурс, но инвестициите се възвръщат многократно, защото в култура на продуктивност живеят щастливи служители, щастливи клиенти и щастливи собственици.

Диляна: Двама изпълнителни директори, с които работя, обсъждайки ценността „резултати“ я дефинираха като резултати за клиента, резултати за фирмата и резултати за хората. Те са наясно, че за да е стабилен бизнеса, хората трябва да са продуктивни. Защо в много фирми хората са изморени, но не са продуктивни?

Венци: защото непрекъснато са заети и разсеяни с какво ли не. Ежедневието на един служител днес е препълнено с безсмислени срещи, безброй телефонни разговори, десетки спешни задачи, чатове, умни устройства и т.н. В един момент способността на хората да филтрират целия този унищожителен поток информация изчезва и те се превръщат в жертва на синдрома „зает, но непродуктивен“.

Диляна: Да, именно жертва, която не постига резултати. За някои фирми и индустрии резултат е само 100% отличен резултат. Напр. пилотът не постига резултат, ако приземи самолета на 95%. Други приемат за резултат някакъв резултат.

Венци: в практиката си съм виждал и двете. Винаги съм се стремял да постигам повече от конкуренцията или повече от това, което сме се договорили с клиент за норма. Понякога съм работил с клиенти, които са нямали претенции за високи резултати и тогава сам съм си поставял високи цели. Мен ме привлича изключителният резултат, не този, който ще постигне всеки. Срещал съм и клиенти, които искат 100% отличен резултат, но отказват  да приемат, че това е възможно само ако двете страни вложат ресурс повече от първоначално планирания.

Диляна: Сигурно ще споделиш за нашите правила, например правилото К1. Какви други идеи и практики ще предложиш?

Венци: Радвам се, че с теб работим в пълен синхрон и взаимно пазим най-ценния ни ресурс – времето. През годините работа успяхме да установим правила и собствен език на продуктивност помежду си, който ни помага да сме изключително ефективни в общите ни проекти. К1 на наш език означава, че задачата е важна и спешна. Например – един твой смс: „К1: материалите за мега акселератора“ – за мен ще означава, че всички други задачи остават на заден план и се фокусирам върху тази.

Диляна:. Помниш ли как преди години твой смс, започващ с „К1“ ме извади от семинар, който водех в чужбина? Послужи ми тъкмо на време за пример за участниците за „кодовете в общуването“. Културата е и общия език,  а той пести време и обяснения.

Венци: Помня, затова ти го пратих, трябваше ми спешно действие от теб. Да си продуктивен не е изкуство, а изисква сериозна дисциплина, осъзнаване и малко креативност. Инструменти, които на мен ми понагат да бъда продуктивен: Календарът ми достъпен на всяко устройство, седмично планиране, програми на телефона, лаптопа, електронна администрация, с които институции е възможно и редовен спорт, масажи и СПА процедури.

В процеса на изграждане на продуктивни навици, най-трудно ми беше да се науча да казвам „Не“. „Не“ на онези малки задачки-времепийци, които отнемат ценно време и енергия и нямат нищо общо с целите ми, „Не“ на „имаш ли 2 минути?“ , „Не“ на преумората. Това изисква огромна само дисциплина, но трябва да помним, че когато казваме „Не“ на хилидяите задачи и запитвания, казваме едно смело „Да“ на най-важните за нас хора, цели и успех.

Диляна: Не на енергийните вампири, да на значимото. Няма да те питам за кого ще е най-полезно да се включи в дискусията, която ти ще модерираш. Тя ще е за всеки, който иска да поеме отговорност за резултатите.

Вижте цялата програма на мега акселератора.

В дискусията, която ще модерира Венци, можете да се регистрирате след подаване на заявката си  за участие в акселератора.

Абонирайте се

Абонирайте се

за нашите публикации и информация за предстоящи събития

Група

Вие се абонирахте успешно