Диляна: Цел в акселераторите е да събере теорията и практиката. Ти си сред най-успешните бизнес лидери и предприемачи у нас. За теб какво е културата на организацията?

Стефан: Тя е част от идеята за създаването на  компания. Тя е базовите правила, по които да функционира живота в малкото семейство, което е фирмата в началото. Служителите са като децата в това семейство. После семейството се разраства във фамилия, а след това  в племе. И всеки един етап има своите правила.

Диляна: Правилата се променят, защото се променя икономическата среда и вътрешната среда в различните етапи от живота на фирмата, което направихте и вие. В различните етапи е различен начинът, по който се поддържа културата жива. В началото създателят на бизнеса е като жрец на правилата.

Стефан: В началото личният пример формира културата и основното, което мотивира хората да се хвърлят в нещо, което не е ясно какво е. В началото е 100% риск и културата, която създаваш е шансът ти да оцелееш. Тя е че правиш нещо по-добре от другите.

Диляна: Културата е конкурентното предимство, казано по твой начин. И част от фирмата и бизнеса от самото начало.

Стефан: Да, то е как посяваш правилните семена. В началото живееш в друго измерение, имаш високи цели и си представяш, че си някъде там в бъдещето и натам водиш хората. Ако успееш да им предадеш този измислен свят, бизнесът тръгва.  Мащабът в мисленето е голям и крачките са едри. В началото трябва да си малко луд и да  гледаш през „розови очила“.

Диляна:  И естествено събираш около себе си подобни на теб хора, на които имаш доверие, че ще достигнете това измерение.

Стефан: Да, културата е какви са хората. Ние търсим хора, които са бунтари, харесват предприемаческия живот. Да искат да слагат по една тухла на ден и да имат своя отпечатък. Но станеш ли нещо по-голямо от гараж, умираш, ако нямаш здрава култура. Конюнктурният бизнес няма проблем с културата, защото няма култура, няма и дълъг живот. Когато фирмата расте и имаш все по-малко време за хората, ако не си посял правилните семена, умираш. Културата е ДНК-то, което се възпроизвежда в племето.

Диляна: Кога, според теб, вече не е достатъчен личният пример и трябва да се формулират принципите – ценностите на културата?

Стефан: Когато започнеш да не познаваш хората във фирмата си. Срещаш ги в асансьора, но не знаеш кои са.

Диляна: Тогава ти трябват принципи, които да управляват заедно и вместо теб. А кога принципите трябва да се развиват и преформулират?

Стефан: За мен е когато си сменя логото. Когато искам друга идентичност, когато има съществена промяна и нова стратегия. Дискънект на културата и бизнеса не може да има. Определен тип култура в определен тип бизнес не се толерира.

Диляна: Грешният избор на култура, т.е на принципите ще повлияе на резултатите. Те трябва да еволюират заедно с бизнес модела и стратегията. Културата е другата страна на стратегията. В Хелеклауд преформулирахте ценностите, вадейки изводи от бизнес модела си.

Стефан: Те затова ще заживеят. Виждам лицето на Хелеклауд. И партньорите ни виждат същото. Ако клиентите и партньорите не припознават ценностите и културата ти, значи тя е фалш. В малката фирма някъде се реем, ценностите са някъде в клауда. Сега са ясни, написани и ги живеем.

Диляна: От кого зависи културата на фирмата?

Стефан: От СЕО-то.

Диляна: С разрастването на фирмата се появява средният мениджмънт, който е връзката между СЕО-то и хората. И често започват проблеми с културата.

Стефан: Те са кръвоносната система и тесните места. СЕО-то трябва да има система да чува хората и да знае какво мислят те.

Диляна: Знаеш тезата ми, че две неща има смисъл да се оценяват: постига ли човек целите (резултатите му) и живее ли според културата. Ти ще уволниш ли някого, който не работи според ценностите?

Стефан: Няма да ми мигне окото. Културата е неразривно свързана с бизнеса. Не трябва да има тясно място и да зависи от един човек.

Диляна: Да, трябва да е в системите на организацията. Иначе е само намерение, не е реалност. А може и да стане култура-опаковка, а вътре да е друго. Това се случва, когато ръководителят на бизнеса не разбира същността и влиянието на културата и казва „ЧР-а да се занимава“

Стефан: Собственикът винаги е един. ЧР-ът е един от проводниците. Защото в културата има ЧР-ска част: рекрутмънт, ангажираност…

Диляна: Можем само да завиждаме на лидерите и предприемачите, които ще участват в твоята дискусия. Ще им помогнеш да си „подредят къщата“ и ще изпълниш ролята на „бизнес ангел“, но това ще го оставим за самата дискусия в мега акселератора. Благодаря ти!

–-

Мястото си в дискусията, която Стефан ще модерира, можете да запазите след заявката си за участие. Вижте и другите теми за ръководители на компании в програмата на „Нашата култура=нашето предимство“.

Абонирайте се

Абонирайте се

за нашите публикации и информация за предстоящи събития

Група

Вие се абонирахте успешно