За нас тази история показва как една фирма постига свой успех, който е устойчив във времето, защото има култура и принципи, които следва. За нас случилото се е извън обичайните практики и знаем, че може да провокира различни мнения и дискусия.

Подготвяйки предстоящите лидерски акселератори, обсъждаме че искаме да отворим вратата и съберем примери от България.

–        Сетих се какво искам да ти разкажа, веднъж „продадохме“ цяло звено /екип.

–        Как така? Защо? Какво значи „продадохме“?

–        Завършвахме две годишна имплементация на ERP система за клиент. Вместо да договорим поддържка, се съгласихме да им трансферираме екипа, работил по проекта.

–        Фирмата ви не загуби ли бизнес?

–        Въпрос на преценка и гледна точка. За мен НЕ, защото беше времето на икономическа криза в началото на 2010 и най-вероятно скоро нямаше да имаме такъв проект. Договорихме с клиента добра компенсация. За нас, освен добрия приход, беше възможност да помогнем на хората да се развиват. Клиентът спечели качествен и сработен екип, както и сигурност, приемственост и пари. Нали това е твоето печеля-печелиш?

–        Ужас! А самите хора как се почувстваха?

–        Всичко стана с тяхното съгласие и одобрение. Те си заживяха свой живот в голяма и стабилна международна компания и получиха възможност да направят подобни ERP системи в още няколко държави. При нас нямаше да имат такава възможност за толкова кратко време да приложат знанието и опита и да може да извлачат полза и за тях самите и за „новата“ компания за която работеха.

–        Това твое лично решение ли беше?

–        Не, на целия борд. Имаме си ясни принципи и в случая, това отговаря на разбирането да развиваме хората и продукта.

–        В такъв случай сте направили тройно печеля. Спечелили сте вие, клиентът и екипът, който сте трансферирали. Какъв принцип ви накара да трансферирате целия екип?

–        В целия свят фирмите се научиха да „крадат“ талантите, ние ги търсим, създаваме, развиваме, шлифоваме и когато са готови, им даваме възможност да се реализират сами. За нас кадрите са „деца“. Какво по хубаво е да видиш един сработен клас да се докаже след 7 години и след това да поеме в големия бизнес самостоятелно.

–        Като отгледаш дете очакваш да се радваш на успехите му. Те са получили възможност за развитие, но не ви ли беше мъчно да се разделите?

–        Все още се виждаме, говорим, споделяме. Хората са доволни и благодарни от това, което правят и много уважават от къде са тръгнали.

–        От къде знаеш?

–        Наскоро имахме проблем с извличане на данни от ERP система на друг клиент, който много ни затрудни. Този екип бе разбрал за проблема по случайност от съвсем трета страна, не от нас. Без да ни питат, дойдоха в офиса ни, за да помогнат и за един ден намерихме решение на проблема и направихме реализация.

–        Оказва се, че сте направили печеля на четвърта степен. Спечелила е и четвърта страна – другия ви клиент.

–        За нас и за този клиент това бе неочаквано и много благородно.

–        Разбирам защо сте печелили наградата „Най-добър работодател“ три пъти. Вашата култура е магнит и за хората ви, и за клиентите ви.

–        Това е доста необичаен пример и се чудех дали да го споделя, но така беше. Интересно ми беше как ще го анализираш.

–        Да, обичайното би било да договорите поддръжка, за да имате повече приходи. Или клиент да се опита да „открадне“ хората ви. Или вие да не искате да изгубите хора, в които сте инвестирали пари и години. Необичайно, но закономерно.

–        Защо закономерно?

–        Защото сте такива отвътре. Действали сте според принципите си: най-доброто решение за всички и хората ни са важни

–        Ти откъде знаеш принципите ни? Не съм ти ги казвал

–        Казваш ги постоянно, всъщност. Чувам какво говориш ти и други ръководители във фирмата ви, чувам аргументите за ваши решения, знам и някои от ритуалите ви. Виждам и дребни неща, на които може би вие не обръщате внимание, защото са ви естествени. Културата се проявява във всичко: за какво харчите времето, за какво инвестирате парите си, за какво говорите, кого назначавате.

–        Е, поне си сверих часовника и знам, че ми е верен.

–        Верен ти е. Защото реалната ви култура съвпада със заявената ви. Такива сте от вътре. Не е само опаковка. Закономерно е да постъпвате според това какви сте вие. Това определя и как правите нещата и това е културата на фирмата ви.

Ако културата на една организация е автентична и силна, то принципите определят решенията. Силната култура – споделяна и поддържана от всеки във фирмата – действа като норма, тя е нормалното. Затова дори за други дадено решение да е необичайно, за тази конкретно фирма то е закономерно. И осигурява нейния устойчив успех.

Още примери, тези и подходи „как“ ще дискутираме на лидерските акселератори „Променете културата, променете резултатите“ (http://accelerators4leaders.bg/culture-organisation/) и „Градете ефективната за Вашия екип култура“ (http://accelerators4leaders.bg/culture-team/). Ако темата и нашите идеи са Ви заинтригували, заповядайте.

Регистрирайте се за участие в:

Диляна Дочева и Цветомир Досков

Абонирайте се

Абонирайте се

за нашите публикации и информация за предстоящи събития

Група

Вие се абонирахте успешно