Как емоционалната интелигентност ни помага да повишим личната си продуктивност

Диляна: Която и статия за емоционалната интелигентност да отворим, има данни, че тя е основният фактор за успех. Ти се концентрираш върху един ясен и мерим аспект на успеха – продуктивността. Успешните хора са продуктивни, постигат резултати. Ти работиш в темата за продуктивността от 5 години. С кои предизвикателства все още не се справяме?

ВенциЕдно от основните предизвикателства пред продуктивността днес е, че хората масово я бъркат със „заетост“. Често по коридорите в офисите чуваме – „Много съм зает – имам да отговарям на няколко десетки мейла от уикенда“. Да бъдеш зает на работното място обаче, не значи непременно да бъдеш продуктивен. В своята практика постоянно се сблъсквам с хора, които работят много здраво, но нито постигат забележителни резултати, нито са удовлетворени от постигнатото.

Продуктивността на работното място и в личен план не се измерва с количеството приключени задачи, а с качеството и услията, които полагаме за най-важните си приоритети. Само, когато сме фокусирани и отделяме необходимите ресурси за най-важното, постигаме целите си и сме напълно удовлетворени от себе си. Усещането е несравнимо.

Диляна: Да, особено за иновативните задачи. При тях бройката не е метриката, а качеството. В индустриите със средна степен на сложност 10-те% най-продуктивни са 300 пъти по-продуктивни от 10-те% най-ниско продуктивни. А в индустриите с висока степен на сложност разликата дори не подлежи на измерване, тя е +∞.

Технологиите много помагат на продуктивността ни, но основен фактор е управлението на емоциите. Негативните емоции водят до „свиване“ и ограничаване на способността ни за резултати, а позитивните – обратно, разширяват мисленето, дават енергия и водят до по-високи резултати. При техниката лесно можем да натиснем бутона „включи“, но няма такъв в емоционалния ни мозък (лимбичната система). По-скоро той включва и изключва нашата продуктивност.

Венци: Технологиите много помагат, но и много пречат на продуктивността ни. Умни приложения, нотификации, мелодии, умни устройства ни заливат с огромен обем информация ежеминутно. Този информационен поток обаче, освен да ни донесе ползи, може и сериозно да ни попречи да се фокусираме и концентрираме за истински важните неща.

Представи си работиш по бюджета на компанията за 2020 и някой ти праща снимка, след малко друг ти праща новина, после получаваш мейл, а накрая телефонът ти ти казва, че е време да пиеш вода. Човек лесно попада в тези клопки и в края на деня се чувства непълноценен от това, че не му е останало време за важните цели и задачи. По време на акселератора с радост ще споделя какво правя аз ежедневно, така че технологиите да помагат, а не да пречат на продуктивността ми.

От друга страна – всеки човек непрекъснато е или в продуктивно, или в непродуктивно състояние. Емоциите влияят пряко върху това в какво състояние се намираме и от нас зависи да ги разбираме и управляваме, така че да бъдем в продуктивно състояние. Защо е важно да сме в продуктивно състояние? Ами защото само тогава разполагаме с друго ниво на творческо мислене – виждаме нови, креативни решения – такива, които могат напълно да „променят играта“.

След като познаваме добре себе си, способността ни да познаваме и влияем на емоциите на другите, помага да създадем продуктивна среда във вече доста по-голям мащаб – в екипа, в организацията.

Изследване, направено в PepsiCo например, показва че отделите, ръководени от емоционално интелигентни лидери, преизпълняват със средно 15-20% целите си. За разлика от тях екипи, водени от мениджъри с недобре развити емоционални умения, постигат 80-85% от целите за годината.

Диляна: Прекъсванията и свързания с тях мултитаскинг ограничават способността ни за концентрация. Негативните емоции, породени от поведението на другите и от организационната среда, водят до възможност за решаване само на линеарни проблеми. Двете в комбинация са голямата пречка пред иновативността. А от нея зависи успеха и на отделния човек, и на бизнеса.

Венци: Признавам, че на моменти ми се налага да върша няколко неща едновременно и рядко съм доволен от резултатите. Интересното е, че понякога сам попадам в този капан. Науката има конкретно обяснение, свързано с отделянето на адреналин и допамин, за които ще разкажа по-подробно на акселератора.

В днешно време е все по-трудно да се фокусираме за дълго. Напоследък се увеличават случаите на хора със синдрома на дефицит на вниманието (Attention Deficit Disorder). Светът ни предлага безкраен набор от “distractors” – телевизия, социални медии, реклами, хора с които работим са в непрекъсната надпревара за нашето внимание. И успяват – да ни го отнемат…

Представи си работиш по оферта за нова услуга/продукт и получаваш мейл от с оплакване от клиент. Отваряш, четеш и емоционалният ти отговор на новото – „заплахата“ те изважда напълно от продуктивното ти състояние – от творческия подем, в който се намираш. Захващаш се да отговаряш на оплакването, търсиш факти, четеш договора на недоволния клиент, губиш огромен ресурс от време, но най-вече губиш вдъхновението си, иновативните идеи и вероятно новия си клиент.

Диляна: Познат сценарий. И познатите, свързани с него, негативни емоции и свързаната с тях непродуктивност. И цикълът се затваря. Но за щастие емоционалната интелигентност може да помогне, защото тя означава и да можем да дадем интелигентен отговор на негативните емоции. Една от компетенциите е емоционалната разсъдливост, което е умението да използваме информацията от емоциите при вземане на решения. Ако използваме само данни и логика, решенията ни са по-ограничени. А решенията са един от трите стълба на продуктивността.

Венци: Точно така. Трите стълба на продуктивността са:

  • Решенията, които вземаме ежедневно
  • Вниманието, което влагаме да изпълним задачите си
  • Енергията, с която разполагаме

Продуктивността отдавна не се отнася до това да управляваме времето си, така че да приключим всички задачи. Да сме продуктивни означава да свършим правилните задачи – тя е продукт от нашите решения къде да насочим своите най-ценни внимание и енергия.

——-

Венцислав Касамски ще фасилитира темата “Как емоционалната интелигентност ни помага да повишим личната си продуктивност” в Лидерския мега акселератор “Емоционалната интелигентност – императив в бизнеса и лидерството” на 01.10.2020 г.

Връзки: Цялата програмаЗаявка за участие.

Абонирайте се

Абонирайте се

за нашите публикации и информация за предстоящи събития

Група

Вие се абонирахте успешно