Вървял мъдрец през покрита със зеленина местност и видял парче гола земя. Приближил се да види защо там нищо не расте. Заварил отруден човек, непрестанно работещ на безплодната нива. Спрял, предложил му да почине и да поговорят. Човекът отвърнал, че няма време, трябва да работи. Загледал се мъдрецът. Два дена човекът засявал старателно нивата със семена. Спрял колкото да пийне вода.

–  Седни, хапни, почини. Да поговорим – казал мъдрецът

Трябва да работя. Не виждаш ли, че нищо не расте? – отвърнал човекът. И започнал отново. Върнал се в началото на нивата. Отравял всяко семенце от земята, внимателно го оглеждал, разтревожен да не е наранено или нападнато от насекоми, старателно го почиствал и го заравял отново. Дните минавали. Все по-отруден и тревожен бил човекът и все още нищо не растяло на нивата му.

– Ей, човече, изморен си. Иди почини, аз ще гледам нивата ти – казал мъдрецът

– Ще се грижиш ли за всяко семенце? Да го провериш, почистиш.. – вече прозявайки се, попитал човекът

– Не се тревожи. Обещавам. Ти поспи – отговорил мъдрецът, а изтощеният човек вече заспивал

– Ей, спиш ли?

– Да – скочил, уплашен човекът – всичко наред ли е с нивата? Добре ли са семената?

– Да. Само проверявам дали спиш.

– Човекът вече бил потънал в сън, когато мъдрецът отново извикал

– Ей, спиш ли?

– Не виждаш ли, че спя? Какво става? Добре ли са семената? Има ли проблем с нивата? – стреснал се човекът

– Да, да, само проверявам дали спиш.

Още няколко пъти мъдрецът будил човека с въпроса дали спи и накрая го оставил и си заминал по пътя. След седем дена сън човекът се събудил, излязъл пред колибата си и останал изумен от гледката. Нивата му била покрита със зеленина. Човекът имал нужда от почивка, а нивата му – от правилните действия.

Днес отруден и преуморен, съвременният човек влага целия си потенциал от време и енергия в четене и отговаряне на мейли, в безсмислени срещи и разговори, в безкрайни дискусии по неважни за организацията теми и проекти.

На въпроса „Какво правиш?“, най-често получаваме отговора: „Нищо, работя.“ . А още по-плашещо е на въпроса: „Как мина денят ти?“ , да чуем – „Цял ден мейли и срещи. И все едно нищо не съм свършил….“

Ако все пак e успял да поспи 4-5 часа нощем, на сутринта днешният отруден човек се събужда изтощен и без настроение. Отчаяно се добира до двойно кафе и бъхтенето започва отначало.

С много труд всичко се постига – така ни казваха някога.

Ние бихме казали, че днес всичко се постига, когато се трудиш умно, защото само когато фокусираме цялото си внимание и енергия в правилните неща – онези, които ни носят най-голяма удовлетвореност, можем да постигнем всичко.

Как това да стане, как да постигнете личен и професионален успех, без да се изтощавате или прегаряте? Това е темата на личния акселератор „Балансът (не)възможен!“ Инвестирайте 4 часа във Вашия баланс, заповядайте на акселератора http://accelerators4leaders.bg/upravlenie-na-energiyata-i-vremeto/

Диляна Дочева и Венцислав Касамски

ПП. По време на отпуск или почивни дни, не отговаряйте на писма и служебни обаждания. „Поспете“ , за да ви е зелена нивата.

Абонирайте се

Абонирайте се

за нашите публикации и информация за предстоящи събития

Група

Вие се абонирахте успешно