Затлъстяването е едно от най-сериозните и масови заболявания на планетата във века, в който живеем. По данни на Световната здравна организация, ако сегашната тенденция се запази, близо една четвърт от населението на планетата ще е затлъстяло през 2045 година – това звучи смайващо!

Добрата новина е, че от гледна точка на съвременната психология ненужното преяждане и злоупотребата с храна не се дължи толкова на консуматорските навици, които ни се изграждат още от деца и на все по-изкуствените хранителни продукти на пазар, колкото на дълбинни психологически фактори, които могат да бъдат овладяни и да влязат под нашия контрол с помощта на емоционалната интелигентност. Нека разгледаме някои любопитни факти.

  • Кои са етапите на пристрастяване към храната?

Нормално хранене –> 1. Преяждане –> 2. Неконтролируем глад –> 3. Пристрастяване към храната

Ако ни влезе прашинка в окото веднага ще се опитаме да я отстраним, защото сигналът за болка и дискомфорт незабавно стига до мозъка и той ни казва, че нещо не е наред. За голямо съжаление, обаче нещата с храненето не стоят точно така. Коварното е, че когато преяждаме ние не получаваме толкова силни предупредителни сигнали и поради това вредните последици често се установяват постфактум, когато преяждането вече се е превърнало в навик. Ситуацията започва сериозно да се усложнява, обаче щом стигнем до неконтролируемия глад, защото той поражда у нас усещане за фрустрация, кара ни да изпитваме угризения и чувство за вина. Но истинската мъка идва с пристрастяването към храната, защото тогава обикновено се стига до влошено здраве и до пълна липса на самоуважение. Това състояние може да бъде сравнено с наркоманията, при която рецепторите за удоволствие и болка са толкова свръхстимулирани, че трябва да приемаме все повече и повече вещество за да почувстваме някакво удолетворение. Когато ядем непрекъснато, мозъкът ни притъпява и естественият баланс на глад и удовлетворение се губи.

  • От къде идва натрапчивото чувство за глад?

Натрапчивото чувство за глад обикновено е фалшиво, защото не произхожда от нуждата на тялото ни от храна. Тялото е сложна биологична система, която непрестанно дава физическо изражение на хилядите послания, които идват от или отиват към мозъка.  Актът на хранене не представлява просто запълването на някакво празно пространство, защото тялото ни не е кола с бензинов резервоар, а е пряко свързано с нашата представа за себе си, с нашите навици, с обстоятелствата около нас и с паметта ни.

  • Какво казват научните изследвания по въпроса?

Психолозите са категорични, че когато злоупотребяваме с храната ние я използваме като емоционален отдушник за смекчаване на стреса, който преживяваме в ежедневието си или като средство за справяне със стари травми.  Всичко тръгва от едно единствено място –  нашият мозък. Тялото ни служи като огледало за това какво се случва в главата ни; то е физическото отражение на всеки наш избор, направен през живота ни до момента. Точно поради тази причина поредният добър съвет как да отслабнем няма да разреши проблема с килограмите. Решението ще дойде само чрез промяната на съзнанието. Когато осъзнаем защо си причиняваме това, кои са нашите дълбоко насадени саморазрушителни модели и кои са нашите същински потребности, тогава ще успеем да вземем командния пулт в ръцете си. Няма как да контролираме онова, което не съзнаваме.

  • Защо диетите не работят?

Спазването на диети следва погрешен модел на мотивация и затова те рядко водят до желания ефект. Оповавайки се на техните строги рестрикции ние поемаме по пътя на лишението и себеотрицанието. Докато ги спазваме сме в непрестанна схватка със самите себе си. Що за живот е това? И какво си „казваме“ по този начин непрекъснато? Определено не, че се харесваме или обичаме!

  • А защо изобщо стигаме до преяждане?

Отговорът е прост, но смущаващ: поради липса на удовлетвореност. Ние преяждаме за да компенсираме някакъв друг недостиг.

Световноизвестният учен и доктор по медицина Д-р Дийпак Чопра казва следното: „Житейската история на всеки човек е достатъчно сложна, поради което понякога и най-добрите ни намерения се провалят. Лошите навици, подобно на лошите спомени скрито властват над нас, въпреки силното ни желание да се освободим; а истинските потребности, които упорито крием от себе си непрестанно ни саботират отвътре, без сами да съзнаваме това. Във всеки от нас, обаче, съществува един здрав, непоклатим вътрешен мотиватор, който работи безотказно! Той е  свързан с нашата изконна човешка потребност от щастие. Ако съумеем да осъзнаем това, ще видим как всичко ще се сведе до един единствен въпрос: „За какво съм гладен ВСЪЩНОСТ?“ И тогава нашите истински потребности ще ни отведат в правилната посока.“

Казано по друг начин, ако приемем, че нашето тяло е „материалния запис“ на историята на живота ни до момента, а всеки негов килограм представлява някакво взето от нас решение, то тогава най-логичният начин да трансформираме тялото си е като пренапишем историята си!

  • А как можем да пренапишем историята си?

Като започнем с едно щателно проучване, чийто главен обект е: АЗ САМИЯТ. В това проучване ще използваме емоционалната интелигентност за да изследваме нашата представа за себе си, ще анализираме навиците си и настоящите обстоятелства, в които се намираме и ще направим сериозно пътешествие из спомените си. Ще обърнем внимание на тези емоции, които не смеем да изразим и които символично „гълтаме“ или се опитваме да „натъпчем“ в себе си с помощта на храната. И не на последно място – ще намерим НАШИТЕ отговори на централния въпрос „За какво съм гладен ВСЪЩНОСТ?“ И така на края всеки от нас ще сложи началото на своята НОВА ИСТОРИЯ!

д-р Неда Зарева, водещ на обучението “Емоционална интелигентност срещу свръхапетит и наднормено тегло”, което ще се проведе на 31.5.2022.

Абонирайте се

Абонирайте се

за нашите публикации и информация за предстоящи събития

Група

Вие се абонирахте успешно