Защо темата е важна и необходима, особено сега?

Моите наблюдения са, че сме израснали в общество, което е свикнало да игнорира темите за емоциите и психиката. Пожелаваме си здраве по всякакви поводи, но малко от нас са обучени да разпознават емоциите, които имат негативен ефект върху здравето ни или пък информацията идва на парче, без да ни даде логично обяснение. А сега, в един период на безкрайна пандемия и работа от вкъщи, е особено важно да се научим как можем да се грижим по-добре за здравето си.

Като психолог, за мен темата за психичното здраве е неразривна част от цялостното здраве или както го намерих наскоро онлайн: „Здравето е състояние на отлично физическо, психическо и социално състояние, а не просто липсата на заболяване.“ В този семинар ще се опитам да обясня връзката между тези три състояния и как да постигнем по-добро цялостно здраве. Емоционалната интелигентност може да ни бъде от огромна полза, ако разбираме как тя е свързана с нашето здраве и в книгата на Даниел Голман за Емоционалната Интелигентност има цяла секция за връзката между емоциите и здравето.

В какво се състои личния и бизнес казус?

Модерната медицина твърде често е лишена от емоционална интелигентност, а научните изследвания показват, че емоционалните ни състояния често играят решаваща роля и в разболяването, и в оздравяването ни.

В нашето тяло има хормони, които извършват едновременно и физиологични, и психологически функции. Връзката между това какво мислим и чувстваме и как функционира тялото ни е страшно силна. Буквално имаме хормон, който отговаря едновременно за доброто настроение и за съсирването на кръвта. Важно е да разберем как работи тази връзка, за да можем да влияем на здравето си по повече от един начин – не само с лекарства и не само с разходки сред природата, а с балансирана комбинация от инструменти.

Какви възможности има човек, който знае как да се справи с казуса?

На първо място, човек се учи да разпознава по-добре емоционални състояния, които често съпътстват медицински диагнози, например стрес, депресия, бърнаут, тревожност и панически атаки. Колкото по-добре разбираме тези състояния, толкова по-навреме ще им обърнем внимание. Статистиката показва, че при здравеопазване, което се възползва от това знание, хората се възстановяват по-бързо от операции, надживяват прогнозите при терминални болести и се справят по-успешно с доживотни диагнози като автоимунни заболявания. Няколко от по-впечатляващите статистики:

  1. При трансплантация на костен мозък 12 от 13-те депресирани пациенти умират в следващата една година.
  2. При операция на тазобедрената става на жени, депресията удължава болничния престой средно с 8 дни. При третиране на депресията успоредно с останалите грижи, жените прохождат отново с по-малко физиотерапия.
  3. Честите епизоди на стрес, гняв или тревожност имат статистически по-голям ефект върху появата на повторен инфаркт от тютюнопушенето.
  4. Семейни двойки, които си водят дневник на скарванията, отбелязват разболяване от настинка 3-4 дни след по-сериозните скандали. Точно колкото е инкубационния период на един респираторен вирус.
  5. Социалната изолация удвоява риска от заболяване и смърт.
  6. При изследване на 122 мъже с по един преживян инфаркт, 21 от 25-те най-песимистично настроени мъже умират в следващите 8 години. И този песимизъм се оказва най-надеждния фактор за предвиждане на шансовете им за оздравяване от всички медицински фактори, включително колко са запушени артериите, нивата на холестерол и кръвно налягане, или колко е увредено сърцето от първия инфаркт.

Защо част от решението е емоционалната интелигентност?

Виждайки колко силно е свързано емоционалното здраве с физическото, представете си само колко по-здрави и щастливи можем да бъдем. Да умеем да разпознаваме първите сигнали на гняв, враждебност, тревожност или стрес и да умеем да се справяме с тях, без да ги потискаме и без да ги изливаме върху останалите. Да имаме знанието как да увеличим положителните емоции без да е въпрос на слагане на розови очила. А защо не и да помогнем на близките си се справят с тежка диагноза или операция. Всичко това е въпрос на емоционална интелигентност – на едно по-добро разбиране и управляване на емоционалния свят.

Емоционалната интелигентност ни въоръжава със знанията за емоциите и уменията да ги управляваме. Това ни прави не само по-щастливи и спокойни, а подобрява и качеството на отношенията ни с другите. Оказва се, че както личното ни светоусещане, така и качеството на социалните ни контакти са критично важни за доброто ни здраве.

Личният ми опит, интерес и свързаност с темата.

Запалих се по темата докато четях книгата на Даниел Голман за емоционалната интелигентност. В последствие намерих и още много материали по темата, които ще споделя по време на семинара. Желанието ми е да имаме здравна система, която използва всичките тези научни изследвания и помага на хората цялостно. А мечтата ми е с разрастването на работата на медиците в тази нова област, да подобрим и психиатричната грижа.

Детелина Василева, водещ на обучението «По-емоционално интелигентни = по-здрави», което ще се проведе на 7.4.2022.

Абонирайте се

Абонирайте се

за нашите публикации и информация за предстоящи събития

Група

Вие се абонирахте успешно