В нашия свят на „прави повече с по-малко“, пълен с финансов натиск и в който постоянната промяна е новата сигурност, може би не е изненада, че ниските нива на емоционална интелигентност сред служителите се увеличават. Всяка година Дженос Интернешънъл измерва емоционалната интелигентност на хиляди хора. По-конкретно ние измерваме колко често хората демонстрират емоционално-интелигентни работни поведения. Изводът от асесмънт данните и приложната ни работа е, че значителното нараства броя хора, които показват ниски нива на емоционална интелигентност. А когато помислите за типичната работна среда, не е трудно да се досетите какво води до това положение.

Десетилетия на организационни изследвания са показали, че повечето работни часове, постоянните промени и несигурност водят до повишени нива на стрес и повече ежедневно преживяване на негативни емоции. Това на свой ред причинява стесняване на мисленето ни, ограничаване на перспективата и превес на реакционното поведение. Ние по-лесно ставаме отбранителни или агресивни в нашите отговори, повече фокусирани върху проблемите и по-лесно забравяме голямата картина. Важни социални взаимодействия, които поддържат взаимоотношенията и ни държат свързани (като регулярни срещи с някого или срещи на кафе с колега) са избутани встрани и е лесно да забравим колко важни са тези взаимодействия. Свидетели сме, че това се случва през цялото време, но не искаме да мислим, че се случва и на нас. Но най-вероятно се случва, просто несъзнателно, и в дългосрочен план е пагубно за здравето и благополучието.

Продължителният стрес (стрес, който трае няколко или повече месеци) има трайно отрицателно въздействие върху мозъка. Той намалява ефективността на невроните в хипокампуса (зоната от мозъка, свързана най-вече с разсъжденията и паметта), той може да увреди невроналните дендрити, намалявайки способността на мозъка за ефективно вътрешно общуване, а стресът като цяло потиска доброто вземане на решения, стратегията и решаването на проблеми. Стресът наистина е значителна заплаха за вашето удоволствие и представяне по време на работа. И така, как да оцелеете в среда като днешното типично работно място и да запазите висока емоционалната си интелигентност? Ето няколко техники, често използвани от емоционално интелигентни хора.

  1. Спете повече, хранете се по-добре и се упражнявайте.

Колкото повече работа имаме, толкова по-малко време имаме пълно да се погрижи за себе си, усложнявайки въздействието на стреса и напрежението. Не знам за вас, но ако аз не внимавам, ако не съм осъзнат, ще пропусна упражненията. Ще стоя да работя до късно и ще ям пица и чипс, когато имам много работа. Това е непродуктивно и качеството на работа пада. Доказателствата, свързващи диетата, упражненията и съня с нашето психическо благосъстояние, продуктивност и здраве, нарастват с бързи темпове. Това е една от най-очевидните, но недостатъчно използвани стратегии за повишаване на вашата издръжливост и поддържане на емоционалната ви интелигентност.

  1. Възприемете медитация като практика на осъзнатост.

Осъзнатостта е преднамерен, приемащ и не осъдителен фокус на нечие внимание върху емоциите, мислите и усещанията, случващи се в настоящия момент. Това е умение, което може да се научи като начин на медитация, а ползите от това са вече добре документирани. Аз предпочитам да гледам на това като на практика на не мислене, на спокойствие и почивка на ума (нещо, което може само да ни е полезно  в нашия свят на „прави повече с по-малко“, където умовете може постоянно да се състезават). Изследванията показват, че положителните промени във функционирането на мозъка и имунната система се случват след само 8 седмици практика. Каква полза може да донесат на вас 10, 20 или 30 минути ежедневна почивка на мозъка?

  1. Повишете емоционалното разбиране на себе си.

В повечето време ние не осъзнаваме начина, по който се чувстваме. Всъщност, изследванията показват, че ние не осъзнаваме начина, по който се чувстваме в около 85% от времето. Това не значи, обаче че емоциите (особено негативните) неуловимо, но и силно не влияят на нашите мисли, решения и поведения. Един начин да разбирате повече ежедневните чувства, които изпитвате, е да отделите 60 секунди в края на всеки ден, за да разсъждавате върху чувствата, които сте изпитали. Списъкът от думи за чувства (можете да го откриете в Гугъл) ще ви помогне за това упражнение. Напишете чувствата и пребройте колко положителни и отрицателни емоции можете да си припомните. Разбирането е първата стъпка в предприемането на действие. Ако откриете, че редовно изпитвате повече негативни отколкото позитивни емоции, може да сте сигурни, че демонстрирате лоша емоционална интелигентност. Обмислете да предприемете някои от другите действия, споменати в тази статия, за да увеличите броя на положителните си емоции и своята емоционална интелигентност.

  1. Променете средата и моделите

За да се справите със следобедния спад на ентусиазма и фокуса, направете разходка на обяд. Изследване, публикувано в Скандинавския журнал за медицина и спорт през 2015 разкрива, че дори лека обедна разходка може осезаемо и веднага да повдигне настроението на човек и способността му да се справя със стреса в работата. За оптимален ефект можете да съчетаете разходката с практика за осъзнаване. По подобен начин, смяната на моделите може да помогне за поддържане на настроението и продуктивността. Ако не сте опитвали да ограничите времето за обаждания и имейли, това би било доброто начало. Аз открих, че слагането на телефона ми на режим „самолет“ за първите три часа у дома, ми помага да остана свързан и фокусиран върху децата си. Аналогично, като отговарям на имейли само в последния час от деня ми помага да остана продуктивен и по-малко стресиран. Взети заедно, двете практики могат значително да повдигнат общото настроение и демонстрирането на емоционална интелигентност в работата.

  1. Ограничете кофеина.

Кофеинът задейства отделянето на адреналин, който е невротрансмитер и за който е известно, че причинява отговора „бий се или бягай“. Това поставя мозъка и тялото ви във възбудено състояние на стрес и повишава вероятността да действате по начин, който не се счита за емоционално интелигентен. Когато се съчетае с други стрес фактори на днешната работна среда, комбинираният ефект може да ни избута близо до ръба.

  1. Намерете колега или колега-коуч.

„Споделеният проблем е половин проблем“ всъщност има научна обосновка. Обсъждането с друг на това как се чувстваме е мисловно ориентирана дейност, която активира префронталния кортекс, намалявайки ефекта на негативните емоции върху него. Този отдушник може да ни снабди с нови гледни точки и различни чувства по въпросите. Освен това другите често виждат решение, което ние не можем, защото те не са инвестирали емоционално в ситуацията. Трик да си вземете най-много от тази стратегия е да я прилагате редовно и често (напр. всеки две седмици), както по принцип, така и в моменти, когато имате нужда. Потърсете някой, който притежава емпатия и вижда света доста по-различно от вас. Този човек е най-вероятно да ви даде други перспективи за размишление и оползотворяване.

  1. Поставете си лични цели.

Има много ползи от поставянето на цели и предприемането на действия за постигането им. Постигането на значими неща, които сме си определили да направим, създава положителни емоции и може да ни помогне да имаме по-ясен фокус, по-добре да използваме времето си, да ускори вземането на решения и да ни помогне да комуникираме с другите какво искаме и от какво се нуждаем. Подобряването на тези области в крайна сметка ни помага да демонстрираме по-добра емоционална интелигентност и да постигаме по-здрав баланс в живота си.

В обобщение, описаните по-горе техники не са трудни за изпълнение, но изискват самодисциплина. Фините ползи често се усещат веднага, а в дългосрочен план ще станете по-позитивни, продуктивни и по-добри колеги за работа. Пластичността на мозъка му позволява да се формира и променя, докато практикувате нови поведения и тези техники би трябвало да дадат съществен тласък на вашата емоционална интелигентност, особено на вашата способност ефективно да регулирате и управлявате емоциите в себе си.

Д-р Бенджамин Палмър.

За първи път публикувана на https://www.genosinternational.com/low-emotional-intelligence/

Вижте програмата на личния лидерски акселератор от темата емоционална интелигентност. Включете се в него като попълните заявката за участие.

Абонирайте се

Абонирайте се

за нашите публикации и информация за предстоящи събития

Група

Вие се абонирахте успешно