Какво е емоционалната интелигентност? За да разберете наистина силата на емоционалната интелигентност, трябва първо да си зададете въпроса: „Как емоциите ни влияят?“. Ако проучите науката, ще видите че начинът, по който се чувстваме, влияе първо на начина, по който мислим и на решенията, които вземаме, както продуктивните, така и непродуктивните. Например, не молите шефа си за повече ресурси или повишение на заплатата, ако той е в лошо настроение. Защо? Защото е по-вероятно той да каже „не“.

Второ, емоциите влияят на начина, по който се държим. Къде се проявяват емоциите? В тона на гласа ни, в израженията на лицето и в езика на тялото. Поради това те са фундаментални за това как взаимодействаме, общуваме и работим като екип на работното място.

И накрая, начинът, по който се чувстваме, влияя на начина, по който работим и на резултатите ни. Помислете за себе си и как работите, когато се чувствате твърде стресирани, притеснени, загрижени, тревожни или уморени. Изследванията показват, че най-вероятно ще се представите най-лошо в сравнение с работата и представянето ви, когато се чувствате ценени, за вас се грижат, с вас се съветват, информират ви и ви разбират. Когато чувствате, че извършвате нещо значимо в работата си. Начинът, по който се чувстваме, влияе на начина, по който мислим, на начина, по който се държим и на начина, по който работим и се представяме, както продуктивно, така и непродуктувно.

Какво е емоционалната интелигентност и защо е толкова важна? Тя е набор от способности, които ни помагат да възприемаме и разбираме начина, по който ние се чувстваме и начина, по който другите се чувстват – набор от способности, свързани с това колко ефективно ние регулираме и управляваме емоциите. Способностите на емоционалната интелигентност ни помагат да разберем и управляваме как се чувстваме, да изменим нашите решения и поведения, както и представянето си в работата, така че да мислим по най-добрия начин, да се държим по най-добрия начин и да постигаме най-добрите резултати в работата си.

По материали на Др. Бен Палмър, BAppSci (Hons) PhD, CЕO, Genos International

“Published by Genos International. Docheva & Partners in an Authorised Genos Distributor.”

Абонирайте се

Абонирайте се

за нашите публикации и информация за предстоящи събития

Група

Вие се абонирахте успешно